Rozwiązanie równania x(x+3)-49=x(x-4) należy do przedziału

Rozwiązanie równania \(x(x+3)-49=x(x-4)\) należy do przedziału:

\((-\infty;3)\)
\((10;+\infty)\)
\((-5;-1)\)
\((2;+\infty)\)
Rozwiązanie:
Krok 1. Rozwiązujemy równanie.

Najpierw musimy wymnożyć wartości stojące przed nawiasami, a następnie obliczyć wartość \(x\):
$$x(x+3)-49=x(x-4) \\
x^2+3x-49=x^2-4x \\
7x=49 \\
x=7$$

Krok 2. Sprawdzanie, do którego przedziału pasuje nasze rozwiązanie.

\(x=7\) należy jedynie do przedziału \((2;+\infty)\) i taka też jest nasza ostateczna odpowiedź w tym zadaniu.

Odpowiedź:

D. \((2;+\infty)\)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.