Rozwiązanie
Jeżeli \(2x=3y\), to w takim razie \(x=\frac{3}{2}y\). Podstawiając teraz tę wartość do naszego wyrażenia, otrzymamy:
$$\frac{(\frac{3}{2}y)^2+y^2}{(\frac{3}{2}y)\cdot y}=\frac{\frac{9}{4}y^2+y^2}{\frac{3}{2}y^2}= \\
=\frac{\frac{13}{4}y^2}{\frac{3}{2}y^2}=\frac{\frac{13}{4}}{\frac{3}{2}}= \\
=\frac{13}{4}:\frac{3}{2}=\frac{13}{4}\cdot\frac{2}{3}=\frac{26}{12}=\frac{13}{6}$$
Skąd się nagle wzięło 13/4 omg
mamy 9/4y^2 plus y^2, no i teraz musimy to do siebie dodać :) y^2 to tak naprawdę 1y^2, czyli 4/4 y^2, no a 9/4+4/4 to właśnie 13/4 :)