Jeśli a=b/c-b, to

Jeśli \(a=\frac{b}{c-b}\), to:

\(b=\frac{a+1}{a\cdot c}\)
\(b=\frac{a\cdot c}{a+1}\)
\(b=\frac{a\cdot c}{a-1}\)
\(b=\frac{a-1}{a\cdot c}\)
Rozwiązanie:

Naszym zadaniem jest przekształcenie tego równania, tak by wyznaczyć z niego wartość \(b\).
$$a=\frac{b}{c-b} \quad\bigg/(c-b) \\
a\cdot(c-b)=b \\
ac-ab=b \\
ac=ab+b \\
ac=b\cdot(a+1) \quad\bigg/:(a+1) \\
b=\frac{ac}{a+1}$$

Odpowiedź:

B. \(b=\frac{a\cdot c}{a+1}\)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.