Rozwiązanie
Z treści zadania wynika, że:
$$a_{12}=30 \\
S_{12}=162$$
Korzystając zatem ze wzoru na sumę \(n\)-tych wyrazów ciągu arytmetycznego będziemy w stanie wyznaczyć wartość pierwszego wyrazu tego ciągu:
$$S_{n}=\frac{a_{1}+a_{12}}{2}\cdot n \\
S_{12}=\frac{a_{1}+a_{12}}{2}\cdot12 \\
162=\frac{a_{1}+30}{2}\cdot12 \\
162=(a_{1}+30)\cdot6 \quad\bigg/:6 \\
27=a_{1}+30 \\
a_{1}=-3$$
Świetnie wytłumaczone :D
Skoro mamy 27= a1 + 30 i przerzucamy a1 z 27 to warto by było napisać, ze a1 zmienia się na -a1 bo tak to człowiek dostaje mindfucka
Ale po co tak sobie komplikujesz? ;) Jak mamy 27=a1+30 to po prostu odejmujemy obustronnie 30 i mamy wtedy -3=a1, czyli właśnie a1=-3 :)