Wiele osób zastanawia się o co tak naprawdę chodzi z tymi gwiazdkami Michelin i czy ma to coś wspólnego ze słynnym ludzikiem producenta opon. Tutaj znajdziecie odpowiedzi na wszystkie swoje wątpliwości.
Tak! To jest ta sama „firma”. Pomysłodawcami idei oceniania restauracji byli bracia Michelin, którzy w 1900 roku postanowili stworzyć przewodnik po restauracjach francuskich. Była to wtedy bardziej forma marketingu i zachęcania ludzi do podróżowania, a przewodniki Michelina były dodawane przy zakupie opon. Jak się okazało, był to jeden z najlepszych pomysłów reklamowych na świecie.
Niestety nie. Gwiazdki te są przyznawane tylko w niektórych krajach i tylko w wybranych miastach. W przypadku Polski są to Warszawa i Kraków. Jeżeli więc w Gdańsku czy Poznaniu pojawi się świetna restauracja to niestety nie zostanie ona wyróżniona.
Każda restauracja może otrzymać maksymalnie 3 gwiazdki. Jedna oznacza, że dane miejsce jest interesujące, dwie oznaczają że warto zobaczyć daną restaurację, a trzy że jest godna polecenia i warto się tam specjalnie udać.
W 2013 roku Atelier Amaro otrzymało jedną gwiazdkę Michelin i przez trzy lata była to jedyna restauracja w Polsce, która mogła szczycić się tym wyróżnieniem. W 2016 roku jedną gwiazdkę otrzymała także warszawska restauracja Senses.
Trzy gwiazdki ma około 100 restauracji na całym świecie, z czego prawie połowa jest we Francji i Japonii. Dwie gwiazdki otrzymało ponad 400 restauracji, a jedną gwiazdkę ponad 2000 lokali.
Nie! Jest kilka rodzajów wyróżnień:
- Sztućce – drugie odznaczenie pod względem ważności (obok gwiazdki Michelin). Przyznawane są za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu. Przyznaje się od 1 do 5 sztućców. Żeby otrzymać to wyróżnienie, również jakość serwowanych potraw musi być na wysokim poziomie. Sztućce mogą występować w kolorze czarnym i czerwonym. Czerwonym kolorem oznacza się te restauracje, w których atmosfera jest wyjątkowo przyjemna. Sztućce mogą otrzymywać także restauracje, które zdobyły Gwiazdkę Michelin.
- Bib Gourmand – przyznawana za świetny stosunek jakości do ceny.
- Wschodzące Gwiazdki – restauracje, które zostały oznaczone tym symbolem, są głównymi kandydatami do pozyskania Gwiazdki Michelin w kolejnych edycjach.
- Gwiazdka Michelin – najbardziej prestiżowa nagroda, przyznawana za walory smakowe. Można otrzymać od 1 do 3 gwiazdek.
- Są też rangi dodatkowe, w tym Czarny Znaczek za interesujący wygląd dań, Czerwony Znaczek za wybitny wygląd potraw oraz Winogrono za wspaniałą ofertę win.
Dzisiaj jest to nieco ponad 40 restauracji z Warszawy i Krakowa, które zostały oznaczone głównie Sztućcami.
Tak! Co roku publikuje się nowe przewodniki, w których część restauracji debiutuje, część otrzymuje wyższą rangę lub utrzymuje swoją dotychczasową i niestety są też i takie restauracje, które albo otrzymują niższą rangę, albo wręcz wypadają z rankingu.
Tak naprawdę są to anonimowe osoby, tajni klienci, którzy raz na jakiś czas pojawiają się w danej restauracji i sprawdzają ją pod kątem obsługi, atmosfery i jakości jedzenia. Plotki głoszą, że w Polsce pojawiają się jedynie raz na kilkanaście miesięcy.
Jako takiej opłaty za bycie na liście Michelin nie ma. Jest to bezpłatna forma reklamy będąca uhonorowaniem wieloletniej pracy i profesjonalizmu danych restauratorów.
Świetne! W końcu wiem co i jak z tymi gwiazdkami Michelin :) Ciekawe kiedy kolejne restauracje w Polsce je dostaną
Ufffff jak dobrze że ktoś zrobił taki jasny i przejrzysty artykuł o tym. Łatwo zapamiętać te informacje, bo jest ich mało :)
Jej, jakie to względne! Gwiazdka Michelin oznacza, że jakiemuś klientowi smakowało! Z jedzeniem jest tak, że jednemu się podoba, a innemu nie. Taki ranking, jak i inne rankingi, nic więc nie znaczy. Może tylko dla swobód…..
Jedyne czego nie potrafię pojąć to , że nie wszystkie restauracje w kraju sa oceniane, tylko te w Warszawie i Krakowie
Skoro to nie jest polska nagroda, to trzeba się liczyć z pewnymi ograniczeniami. Jeżeli ktoś z zagranicy przyjedzie do polski to zwykle zatrzymuje się w tych dużych miastach. Taka restauracja powinna być wizytówką kraju, więc nie może znajdować się w jakiejś wsi, albo małym miasteczku.
Dlaczego nie? Dobra restauracja ma prawo być tylko w dużym mieście? Herezja.
Wiadomo że to ranga francuska bo to najbardziej elegancka kuchnia świata. Z gigantyczną tradycją. Wszyscy najlepsi kucharze kształcą się we Francji.
Ta. Ciekawe jaki francuz ugotuje dobry bigos ;)
Podane w artykule jako przykłady Gdańsk i Poznań to są wsie lub małe miasteczka? Nie nadają się na wizytówkę kraju?
W Niemczech większość restauracji gwiazdkowych mieści się w małych miasteczkach.
Ale czy Gdańsk i Poznań to polskie wioski? W Gdańsku i Poznaniu jest sporo bardzo dobrych restauracji. Takie to trochę nie uczciwe :-(
Ja też. Wiele innych restauracji zasługuje na gwiazdkę nie tylko Wojciech Modest Basiura ze Śląska
I teraz wszystko jasne :) z tym, że jak dla mnie Senses i Amber Room dorównują Amaro, także te restauracje moim zdaniem też powinny otrzymać chociaż 1 gwiazdkę michelin ;) no ale może w przyszłym roku ;)
eee tam, mało będzie tych gwiazdek skoro oceniane są miejsca z tam mało ciekawych miast jak warszawa czy kraków
a gdzie są gry ?
A o jakie gry pytasz? :) Jak o gry planszowe, to możesz do nich przejść z górnego menu ;)
Gry? Wybierz sobie najpierw klasę a potem masz różne gry. Są tylko edukacyjne ale fajne.
W tej chwili już są dwie restauracje: „Gwiazdki Michelin 2016 – Senses i Atelier Amaro z gwiazdką”
Masz rację! Świetna wiadomość, za chwilę zaktualizuję informację :)
No narazie w Polsce gwiazdke Michelin ma tylko restauracja Wojciecha Modesta Amaro
No właśnie nie, mamy w Polsce już dwie restauracje z gwiazdkami Michelina ;)
Na serio? A jaka jeszcze?
W 2016 roku gwiazdkę Michelin otrzymała warszawska restauracja Senses :)
Aha dzięki ;)
Jakie są szanse na docenienie restauracji z innych miast? Nie mówię już o totalnie lokalny gdzie wiele z tych wyróżnionych pewnie mogłoby się uczyć ale o miastach typu Gdańsk, Wrocław, Łódź itp.
Prawdę mówiąc trudno mi to ocenić, bo nie jestem w tym temacie na bieżąco, ale raczej są małe szanse na to, by komisja sprawdzała restauracje także w innych miastach. Moim zdaniem to oni trochę źle podchodzą do tematu, bo powinni weryfikować wyróżniające się restauracje, niezależnie od ich miejsca położenia. Taki „plebiscyt” byłby wtedy bardziej miarodajny.
Moja ciotka mieszka w belgijskiej wsi niedaleko Gandawy i tam jest restauracja z gwiazdką michelin więc wydaje mi sie że oni właśnie tak podchodzą do tego tematu weryfikując pod względem jakości a nie lokalizacji a Polskę może troszkę dyskryminują
Jeśli polskie zagłębie restauracyjne, jakim jest prześwietny Gród Kopernika, nie może dostać gwiazdki, to na co one Polsce?
Przed chwilą w Galileo powiedzieli, że 3 gwiazdki ma 86 restauracji na świecie a nie tak jak napisaliście w artykule.
To raczej niemożliwe ;) Trzy gwiazdki Michelin to jest naprawdę bardzo rzadkie wyróżnienie, zwłaszcza że te gwiazdki przyznaje się jedynie w wybranych miastach na świecie (w Polsce tylko Warszawa i Kraków). Ale może uda mi się to jakoś zweryfikować, wtedy zaktualizuję wpis ;) Dzięki za informację!
Ogólnie spoko tylko nie kapuje czemu tylko w Warszawie i Krakowie można to dostać.
Prawdę mówiąc też uważam, że jest to spora niesprawiedliwość „tej zabawy” :)
Dziękuję za logiczny i pouczający artykuł. Wyjaśnił zasady przyznawania tych gwiazdek. Proszę Autora o więcej takich mądrych artykułów.
Fajnie wytłumaczone. Z drugiej str beznadziejne zasady przyznawania gwiazdek. Ogólnie nie lubię francuzów, a najbardziej irytuje mnie ich makaronoprezydento ze swoim nadęciem
Czyli muszę się przeprowadzić z pomorza aby otrzymać gwiazdkę :-(
” Jedna oznacza, że dane miejsce jest interesujące ” – ja znam parę restauracji , które są bardziej interesujące od restauracji Amaro i do tego stosunek ceny do jakości jest o wiele lepszy .
Proste i krótkie.
w końcu wiem co i jak:)