Wykres funkcji liniowej f(x)=-2x+1 przesunięto o trzy jednostki w prawo wzdłuż osi OX. Otrzymano wykres funkcji

Wykres funkcji liniowej \(f(x)=-2x+1\) przesunięto o trzy jednostki w prawo wzdłuż osi \(OX\). Otrzymano wykres funkcji:

Rozwiązanie

Przesunięcie o trzy jednostki w prawo oznacza, że mamy tak naprawdę funkcję \(g(x)=f(x-3)\). Mówiąc nieco prościej, kiedy do wzoru \(-2x+1\) podstawimy w miejsce iksa wyrażenie \(x-3\), to poznamy wzór funkcji \(g(x)\):
$$g(x)=-2(x-3)+1=-2x+6+1=-2x+7$$

Odpowiedź

A

Dodaj komentarz