Wartość wyrażenia x^2-6x+9 dla x=√3+3 jest równa

Wartość wyrażenia \(x^2-6x+9\) dla \(x=\sqrt{3}+3\) jest równa:

Rozwiązanie

Aby obliczyć wartość tego wyrażenia wystarczy podstawić w miejsce \(x\) liczbę \(\sqrt{3}+3\). W tym zadaniu skorzystamy przy okazji ze wzoru skróconego mnożenia \((a+b)^2=a^2+2ab+b^2\). Całość obliczeń będzie wyglądać następująco:

$$(\sqrt{3}+3)^2-6\cdot(\sqrt{3}+3)+9= \\
=3+6\sqrt{3}+9-6\sqrt{3}-18+9= \\
=12-18+9=3$$

Odpowiedź

B

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments