Wartość wyrażenia 2-2a^2 dla a=-3 jest równa

Uzupełnij poniższe zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B oraz odpowiedź spośród oznaczonych literami C i D.



Wartość wyrażenia \(2-2a^2\) dla \(a=-3\) jest równa \(\bbox[5px,border:1px solid]{A}\bigg/\bbox[5px,border:1px solid]{B}\).

Wyrażenie \(\frac{1}{2}(2-2a^2)\) można przekształcić do postaci \(\bbox[5px,border:1px solid]{C}\bigg/\bbox[5px,border:1px solid]{D}\).
Rozwiązanie

Krok 1. Rozwiązanie pierwszej części zadania.
Podstawiając \(a=-3\) do podanego wyrażenia, otrzymamy:
$$2-2\cdot(-3)^2=2-2\cdot9=2-18=-16$$

Krok 2. Rozwiązanie drugiej części zadania.
W nawiasie mamy odejmowanie, więc ułamek \(\frac{1}{2}\) musimy wymnożyć przez jeden i drugi jednomian z nawiasu, czyli:
$$\frac{1}{2}(2-2a^2)=1-a^2$$

Odpowiedź

A, D

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments