Rozwiąż równanie x^3-6x^2-11x+66=0

Rozwiąż równanie \(x^3-6x^2-11x+66=0\).

Rozwiązanie:
Krok 1. Wyłączenie odpowiednich czynników przed nawias i zapisanie równania w postaci iloczynowej.

$$x^3-6x^2-11x+66=0 \\
x^2(x-6)-11(x-6)=0 \\
(x^2-11)(x-6)=0$$

Krok 2. Wyznaczenie rozwiązań z postaci iloczynowej.

$$x^2-11=0 \quad\lor\quad x-6=0 \\
x=\sqrt{11} \quad\lor\quad x=-\sqrt{11} \quad\lor\quad x=6$$

Odpowiedź:

\(x=\sqrt{11} \quad\lor\quad x=-\sqrt{11} \quad\lor\quad x=6\)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.