Liczba √[3](-8)^-1*16^3/4 jest równa

Liczba \(\sqrt[3]{(-8)^{-1}}\cdot16^{\frac{3}{4}}\) jest równa:

\(-8\)
\(-4\)
\(2\)
\(4\)
Rozwiązanie:

Zadanie polega tak naprawdę na poprawnym wykonaniu działań na potęgach i pierwiastkach. Pamiętaj, że ujemny wykładnik potęgi odwraca nam liczbę potęgowaną:
$$a^{-n}=\left(\frac{1}{a}\right)^n$$

Całość rozwiązania możemy rozpisać w następujący sposób:
$$\sqrt[3]{(-8)^{-1}}\cdot16^{\frac{3}{4}}= \\
=\sqrt[3]{\frac{1}{(-8)^1}}\cdot(2^4)^{\frac{3}{4}}= \\
=\sqrt[3]{-\frac{1}{8}}\cdot(2)^{4\cdot\frac{3}{4}}= \\
=-\frac{1}{2}\cdot2^3= \\
=-\frac{1}{2}\cdot8=-4$$

Odpowiedź:

B. \(-4\)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.