Liczba (√[3]16*4^-2)^3 jest równa

Liczba \((\sqrt[3]{16}\cdot4^{-2})^3\) jest równa:

\(4^4\)
\(4^{-4}\)
\(4^{-8}\)
\(4^{-12}\)
Rozwiązanie:

Wykonując poprawnie działania na pierwiastkach i ułamkach oraz pamiętając, że \(16=4^2\), otrzymamy:
$$(\sqrt[3]{16}\cdot4^{-2})^3=(16^{\frac{1}{3}}\cdot4^{-2})^3= \\
=(16^{\frac{1}{3}})^3\cdot(4^{-2})^3=16^{\frac{1}{3}\cdot3}\cdot4^{-2\cdot3}= \\
=16^1\cdot4^{-6}=4^2\cdot4^{-6}= \\
=4^{2-6}=4^{-4}$$

Odpowiedź:

B. \(4^{-4}\)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.