Jeśli \(a=\frac{3}{2}\) i \(b=2\), to wartość wyrażenia \(\frac{a\cdot b}{a+b}\) jest równa:
\(\frac{2}{3}\)
\(1\)
\(\frac{6}{7}\)
\(\frac{27}{6}\)
Rozwiązanie:
Podstawiamy do wzoru dane z treści zadania, otrzymując:
$$\frac{a\cdot b}{a+b}=\frac{\frac{3}{2}\cdot2}{\frac{3}{2}+2}=\frac{3}{\frac{3}{2}+\frac{4}{2}}= \\
=\frac{3}{\frac{7}{2}}=3:\frac{7}{2}=3\cdot\frac{2}{7}=\frac{6}{7}$$
Odpowiedź:
C. \(\frac{6}{7}\)
Dlaczego + 4/2 po drugim = w mianowniku
Rozpisałem 2 jako 4/2, by móc dodać tę liczbę do ułamka 3/2 (przy dodawaniu ułamków zwykłych musimy mieć jednakowy mianownik). Oczywiście można od razu w pamięci policzyć, że 3/2+2 to jest 7/2 ;)