Dla każdej liczby rzeczywistej x wyrażenie x^6-2x^3-3 jest równe

Dla każdej liczby rzeczywistej \(x\) wyrażenie \(x^6-2x^3-3\) jest równe:

Rozwiązanie

Możemy wymnożyć każdą z odpowiedzi i sprawdzić kiedy otrzymamy wyrażenie z treści zadania:
Odp. A. \((x^3+1)(x^2-3)=x^5-3x^3+x^2-3\)
Odp. B. \((x^3-3)(x^3+1)=x^6+x^3-3x^3-3=x^6-2x^3-3\)
Odp. C. \((x^2+3)(x^4-1)=x^6-x^2+3x^4-3=x^6+3x^4-x^2-3\)
Odp. D. \((x^4+1)(x^2-3)=x^6-3x^4+x^2-3\)

Pożądany wynik otrzymaliśmy tylko w odpowiedzi B.

Odpowiedź

B

Dodaj komentarz